Dakisolatie

De isolatie in Nederland is vaak niet al te best. Zelfs nieuwbouw gebouwen hebben vaak geen hele goede isolatie. Dit komt omdat er in Nederland geen hoge eisen zijn, wat betreft isolatie en de bouwvakkers wel eens een fout maken. Daarom is het verstandig regelmatig te controleren of uw isolatie nog goed is. Dit kan met bijvoorbeeld een thermografiecamera. Deze camera maakt foto’s in warmte beeld en toont zo precies waar de meeste warmte ontsnapt en waar het dus niet goed geïsoleerd is.

Aangezien warmte stijgt, is het handig om uw dak goed te isoleren. Ongeveer 30% van de totale warmte gaat verloren aan het dak. Er zijn vele prijzen voor isolatie. Zo kost de zoldervloer gemiddeld € 1000 tot € 2000 euro voor een oppervlakte van ongeveer 50m2, maar de binnenzijde van een schuin dak kan € 1500 tot 2500 euro worden. Dit is dan een oppervlakte van 70 m2. Een plat dak kan al gauw € 3000 tot € 4000 euro worden voor een oppervlakte van 70m2. Wat u precies betaalt, hangt af van de constructie van uw huis en de manier waarop uw dak geïsoleerd wordt. Mocht u het zeker willen weten, kunt u altijd een offerte aanvragen bij een specialist bij u in de buurt. Meestal zijn deze offertes gratis.

Een schuin dak kan zowel van binnen als van buiten worden geïsoleerd. Dit heeft beide keren een andere prijs. Zoals hierboven genoemd kan de binnenzijde gauw oplopen tot € 2000 euro, terwijl de buitenkant gemiddeld tussen de € 3500 en de € 4500 euro zit. Van buiten wordt het dak beschermd tegen vocht en kou. Daarom wordt dat de ‘warm dak’ methode genoemd.

Soorten dakisolatie

Een plat dak kunt u ook aan de binnenzijde isoleren. Tevens kunt u de buitenisolatie over het dakbedekking heen leggen. Dit gebeurt vaak bij dak terrassen.

Zolderisolatie wordt gebruikt wanneer de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte. Door de zoldervloer te isoleren, hoeft de zolder niet verwarmt te worden.

Mogelijk isolatiemateriaal is:
PUR of polyurethaan. Het is verkrijgbaar in isolatieplaten en schuim. Dit soort isolatiemateriaal wordt zowel gebruikt voor platte als hellende daken. Een voordeel is dat de platen al zijn voorzien van dampremmende lagen en het schuim kan alle naden en kieren dichten voor een goede isolatie.

Glaswol is ook een vorm. Een minerale wol waarin gerecycled glas verwerkt zit. Het is voornamelijk geschikt voor de isolatie van schuine daken en zoldervloeren.

EPS, ook wel geëxpandeerd polystyreen genoemd is vochtwerend bestaat uit 98% lucht en 2% kunststof en wordt als parels verkocht. Het materiaal is erg licht en wordt in verschillende vormen verkocht. Het kan op een aantal manieren worden geplaatst waaronder speciale platen en isolatie-elementen die over de dakbedekking heen komen te liggen.

Heeft u meer of andere vragen? Neem dan contact op met onze specialist Isocarm Isolatie.