Tips voor het leggen van laminaat

Ga je een nieuwe vloer leggen? Met de juiste voorbereiding is het helemaal niet zo moeilijk om zelf te leggen. De populairste vloer is nog altijd laminaat. Het is relatief goedkoop en niet heel moeilijk om zelf te leggen. In dit artikel zullen we je enkele tips geven waarmee je goed voorbereid bent en efficient te werk kan gaan!

Ondervloer

Voordat je het laminaat gaat leggen, moet de ondervloer worden gelegd. De ondervloer is gemaakt van dun schuim dat fungeert als demper voor de vloer en tevens zorgt voor isolatie. Let er wel op dat er verschillende ondervloeren zijn. Je kan ondervloeren kopen in de vorm van tegels of op rol. Daarnaast is er ook nog een andere ondervloer die speciaal gemaakt is voor vloerverwarming. Deze bevatten dunne gaatjes, zodat de warmte door de ondervloer heen kan. Hierdoor verliest de vloerverwarming niet zijn functie en zal de vloer niet gaan opbollen.

Laminaat leggen

Wanneer je eenmaal het laminaat zelf gaat leggen dien je eerst een plan te maken. Waar ga je beginnen en in welke richting ga je het leggen? Het makkelijkste is om te beginnen in een hoek en om in de lengte te werken. Door te werken in de lengte lijkt het huis ten eerste groter en daarnaast is het leggen ook makkelijker. Om de planken goed op elkaar te laten aansluiten, kan je het beste gebruik maken van een laminaat legset, dit voorkomt dat je achteraf alles moet herstellen. Wanneer je bij het einde van een rij komt, kan je de plank door midden snijden met een laminaatknipper. Het overgebleven stuk kan je gebruiken als begin van de volgende rij. Doordat de planken nu kriskras door elkaar liggen, heeft de vloer veel meer stevigheid. Succes!