Vloerisolatie

Bij veel gebouwen in Nederland kan de isolatie vaak beter. Zowel bij bestaande gebouwen als bij recente nieuwbouw geld dit. Dit komt doordat Nederland vaak lage eisen hebben en omdat er in de bouw wel eens een foutje gemaakt kan worden. Daarom is het verstandig om gericht onderzoek te doen met bijvoorbeeld thermografie. Hierbij wordt met bijvoorbeeld een warmtebeeld camera een afbeelding gemaakt die exact aantoont waar de meeste warmte naar buiten gaat.

In het geval van vloerisolatie wordt vaak de kruipruimte geïsoleerd. Vloerisolatie heeft de meeste materialen die geschikt zijn voor de isolatie. Hoewel een kruipruimte isoleren vaak een vervelend klusje is, is het relatief makkelijk om uit te voeren. U kunt dit daarom ook zelf doen. Onthoudt wel dat deze isolatie vochtbestendig moet zijn.
Er zijn ook woningen zonder kruipruimte. Deze huizen kunt u soms tussen het beton en de afwerkvloer isoleren. Hierbij is het van belang dat het isolatiemateriaal drukvast is en tegen een hoge warmteweerstand heeft. Dit is nodig door de meestal beperkte ruimte.

Soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatie geschikt voor vloerisolatie. Een goedvoorbeeld is PUR isolatie. Ook bekend als Polyurethaanschuim. PUR is een kunststofschuim. PUR wordt vaak gebruikt omdat het de hoogste isolatiewaarde heeft. Het zorgt voor een vocht en luchtdichte afsluiting van de vloer en naast de vloer wordt er vaak ook een deel van het opgaande metselwerk naar buiten geïsoleerd met PUR. Wel een nadeel van PUR schuim is dat u moet opletten met dunne kabels. Pur wordt aangebracht onder een temperatuur van 40 tot 60 graden en kan dus voor problemen zorgen bij al te dunne kabels. Ook kunt u last hebben van geuroverlast. Hoewel de PUR binnen enkele minuten opdroogt, blijft de geur nog wel enkele uren

Een isolatiekussen is een opvouwbare vorm van isolatiemateriaal. Vaak is het gemaakt van Polyester of polyethyleen. Doordat het opvouwbaar is, blijven er vaak een of meerdere luchtlagen in hem opgesloten, waardoor het extra goed isoleert. Isolatiekussens hebben de op een na hoogste isolatiewaarde behaald. Ze zijn waterafstotend en voorkomen schimmel. Een nadeel is wel dat ze in sommige gevallen erg kwetsbaar zijn. Als u bijvoorbeeld door de kruipruimte moet, kunt u ze gemakkelijk kapot stoten.

Vloerisolatieplaten kunnen gemaakt zijn van de volgende materialen: Glaswol, steenwol of EPS. Deze platen worden voornamelijk in de kruipruimte tegen de onderkant van de bevestigd. Vaak wordt dit gedaan door een doe het zelver. Let hierbij wel op dat er geen gaten en kieren komen. Daar ontsnapt warmte vaak door.
Een voordeel van deze platen is dat ze rot en vooral ongedierte vrij zijn. Ook op vochtgedrag en brandveiligheid scoren deze platen erg hoog. Van alle isolatieplaten scoren EPS het hoogste wat de isolatiewaarde betreft, gevolgd door glaswol en dan die van steenwol.
Een nadeel is dat er gemakkelijk gaten en kieren tussen de platen komen, waar de warmte door kan ontsnappen. Ook de kou komt makkelijker binnen door de spleten.

Meer vragen over isolatiemateriaal? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij Javo Isolatie.