Wat voor een ondergrond heeft een bubbelbad nodig?

Velen hebben de wens om thuis te kunnen genieten van een ontspannend bubbelbad. Om die wens te verwezenlijken, heb je meer nodig dan alleen voldoende spaargeld. Zo dien je ook een goede plek te hebben om het bubbelbad neer te zetten, waarbij vooral de ondergrond van belang is. Welke ondergrond je spa of bubbelbad zou moeten hebben, lees je hier.

Jacuzzi baden, spa’s, whirlpools of andere bubbelbaden kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden. Komt het bad binnen te staan, dan heb je het voordeel dat hij op een vlakke, waterpasse vloer komt te staan. Houd er in dit geval wel rekening mee dat de vloer stevig genoeg is om het gewicht te kunnen dragen van een met water gevulde spa. Dit gewicht bedraagt algauw zo’n 1.000 à 2.500 kilo. In de meeste gevallen staat een spa of een bubbelbad in de tuin. Een vlakke, stevige ondergrond is hier niet vanzelfsprekend, maar wel te maken.

Ondergrond in de tuin

Vanwege het zware gewicht is het enorm belangrijk dat het bubbelbad geplaatst wordt op een vlakke, waterpasse ondergrond, die het gewicht op uniforme wijze kan dragen. Anders loop je het risico dat het bad op den duur verzakt. Zorg daarom altijd dat het bad op een goed betegelde vloer komt te staan. Ook ondervloeren van houten vlonders komen vaak voor. Vlonders zijn echter minder geschikt, aangezien deze eventuele trillingen in het bad kunnen versterken. In het ideale geval wordt de spa geplaatst op een gestorte of gewapende betonnen plaat van minimaal 10 cm dik. Een spa wordt ook vaak ingebouwd. Let er dan wel op dat de uitrusting voor onderhoud en servicedoeleinden bereikbaar blijft. Deze uitrusting zit vaak achter deuren, luiken of panelen in de omkasting, dus houd deze bovengronds. Let er tot slot op dat de ondergrond rondom het bubbelbad niet al te glad wordt als er water op terecht komt.